Dokabiliteetti eli FUKKNICE -oluen juotavuuden arviointi

Tervetuloa lukemaan blogimme yleissivistää sisältöä. Tämä artikkeli kertoo dokabiliteetistä, jonka olet jo saattanut huomata FUKKNICE Eka Kalja IPL -oluen etiketistä. 

Mikä on "dokabiliteetti" ja mitä se tarkoittaa FUKKNICEn kontekstissa?

"Dokabiliteetti" on suomalainen termi, jolla kuvataan oluen helppoa juotavuutta. Sana koostuu sanoista "doka" (helppo) ja "abiliteetti" (juotavuus). Vaikka dokabiliteetin käsite saattaakin tuntua subjektiiviselta, oluen helppoon juotavuuteen vaikuttaa useita objektiivisia tekijöitä, kuten alkoholipitoisuus, katkeruusaste, hiilihappoisuus ja makuprofiili.

Paras dokabiliteetti

Parhaan dokabiliteetin salaisuus piilee tasapainossa: sopiva alkoholipitoisuus yhdistettynä miellyttävään makuprofiiliin ja juuri oikeanlaiseen hiilihappopitoisuuteen tekee oluesta vastustamattoman. Ideaali dokabiliteetti tarjoaa nautinnollisen juomakokemuksen, joka kutsuu ottamaan vielä yhden huurteisen. Se on kuin taide, jossa jokainen yksityiskohta on harkittu täydellisen juotavuuden saavuttamiseksi. 

Lista dokabiliteetin ominaisuuksista

Dokabiliteetin arvioinnissa on hyödyllistä laatia lista eri oluiden ominaisuuksista: alkoholipitoisuudesta, katkeruudesta, hiilihappoisuudesta ja makuprofiilista. Vertailemalla näitä ominaisuuksia, voimme luoda rankingin, jossa oluet sijoitetaan niiden juotavuuden mukaan. Tämä lista auttaa oluen ystäviä löytämään ne helmet, jotka tarjoavat parhaan mahdollisen dokabiliteetin ja juomakokemuksen.

Dokabiliteetin laskentakaava ja sen muuttujat

Dokabiliteetin laskemiseksi voimme käyttää oheista laskentakaavaa, joka ottaa huomioon useita muuttujia ja niiden väliset vuorovaikutukset. Tässä on yksi mahdollinen kaava:
dokabiliteetti = ((0,6 x alkoholipitoisuus) + (0,2 x makupisteet) + (0,1 x hiilihappopisteet) - (0,3 x katkeruuspisteet) + (0,2 x alkoholipitoisuus x makupisteet) - (0,1 x alkoholipitoisuus x katkeruuspisteet) + (0,05 x makupisteet x hiilihappopisteet) - (0,02 x alkoholipitoisuus x hiilihappopisteet) - (0,01 x katkeruuspisteet x hiilihappopisteet)) / 5

Dokabiliteettikaavan selitys: Muuttujien painoarvo ja niiden merkitys juotavuuden arvioinnissa

Tässä kaavassa alkoholipitoisuus, makupisteet, hiilihappopisteet ja katkeruuspisteet mitataan asteikolla 1-10. Kaava on suunniteltu antamaan enemmän painoarvoa alkoholipitoisuudelle ja maulle, koska ne ovat tekijöitä, jotka vaikuttavat eniten oluen juotavuuteen.
Kaava ottaa myös huomioon näiden muuttujien väliset vuorovaikutukset. Esimerkiksi korkean alkoholipitoisuuden ja voimakkaan maun omaava olut saattaa olla helpommin juotava kuin olut, jolla on sama alkoholipitoisuus, mutta heikompi maku. Toisaalta korkean katkeruuspisteen omaava olut voi olla vähemmän helppo juoda riippumatta sen alkoholipitoisuudesta tai mausta.

Dokabiliteetin tulosten tulkinta: Korkeammat vs. matalammat arvot

Laskentakaavan avulle voimme muodostaa laskennallisen arvon dokabiliteetille, joka ottaa huomioon kaikki tärkeimmät dobaliteettiin liittyvien osa-alueiden vuorovaikutusten monimutkaisuuden. Korkeampi dokabiliteetin tulos osoittaa helpommin juotavaa olutta, kun taas alhaisempi tulos osoittaa oluen, joka saattaa olla haastavampi nauttia. Toki henkilökohtaiset makumieltymykset vaikuttavat myös oluen juotavuuteen, mutta tämä kaava tarjoaa hyödyllisen lähtökohdan eri oluiden dokabiliteetin muodostamiselle.
Dokabiliteetin kehitysprosessi ja sen tarkkuus oluen juotavuuden arvioinnissa ovat mielenkiintoisia kysymyksiä. Voisi kuvitella, että kaava on kehitetty vilkkaissa panimolaboratorioissa, joissa panimomestarit käyttävät valkoisia takeitaan pyyhkiäkseen vaahtoa suupielistään testijuomien maistelun lomassa. Heidän täytyy tasapainotella tarkasti eri ainesosien välillä, kuten tanssija, joka pyrkii pysymään nuoralla korkealla humalan ja maltillisuuden välillä. Tämä ei kuitenkaan ole todellisuutta. Kehitimme kaavan itse.
Dokabiliteetin soveltuvuutta muihin juomatyyppeihin, kuten siidereihin tai alkoholittomiin oluisiin, ei ole käsitelty, mutta voi vain kuvitella, miten siiderin luonnollinen makeus ja kupliva luonne voisi tuoda uusia ulottuvuuksia dokabiliteetin mittaukseen. Ehkä tulevaisuudessa näemme "siideribiliteetin" tai "alkoholittoman dokabiliteetin" käsitteet, kun FUKKNICEn tuoteperhe laajenee.
FUKKNICE on tunnetusti dokabiliteetiltään 10/10. Käy vertaisarvioimassa tämä lähimmästä FUKKNICEä tarjoilevasta baaristasi tai lähetä tuotetoive omaan lähikauppaasi!
Dokabiliteetti | Oluen juotavuuden arviointi