Dokabiliteetti eli FUKKNICE -oluen juotavuuden arviointi

Tervetuloa lukemaan blogimme yleissivistää sisältöä. Tämä artikkeli kertoo dokabiliteetistä, jonka olet jo saattanut huomata FUKKNICE Eka Kalja IPL -oluen etiketistä. 

Mikä on "dokabiliteetti" ja mitä se tarkoittaa FUKKNICEn kontekstissa?

"Dokabiliteetti" on suomalainen termi, jolla kuvataan oluen helppoa juotavuutta. Sana koostuu sanoista "doka" (helppo) ja "abiliteetti" (juotavuus). Vaikka dokabiliteetin käsite saattaakin tuntua subjektiiviselta, oluen helppoon juotavuuteen vaikuttaa useita objektiivisia tekijöitä, kuten alkoholipitoisuus, katkeruusaste, hiilihappoisuus ja makuprofiili.

Dokabiliteetin laskentakaava ja sen muuttujat

Dokabiliteetin laskemiseksi voimme käyttää oheista laskentakaavaa, joka ottaa huomioon useita muuttujia ja niiden väliset vuorovaikutukset. Tässä on yksi mahdollinen kaava:
dokabiliteetti = ((0,6 x alkoholipitoisuus) + (0,2 x makupisteet) + (0,1 x hiilihappopisteet) - (0,3 x katkeruuspisteet) + (0,2 x alkoholipitoisuus x makupisteet) - (0,1 x alkoholipitoisuus x katkeruuspisteet) + (0,05 x makupisteet x hiilihappopisteet) - (0,02 x alkoholipitoisuus x hiilihappopisteet) - (0,01 x katkeruuspisteet x hiilihappopisteet)) / 5

Dokabiliteettikaavan selitys: Muuttujien painoarvo ja niiden merkitys juotavuuden arvioinnissa

Tässä kaavassa alkoholipitoisuus, makupisteet, hiilihappopisteet ja katkeruuspisteet mitataan asteikolla 1-10. Kaava on suunniteltu antamaan enemmän painoarvoa alkoholipitoisuudelle ja maulle, koska ne ovat tekijöitä, jotka vaikuttavat eniten oluen juotavuuteen.
Kaava ottaa myös huomioon näiden muuttujien väliset vuorovaikutukset. Esimerkiksi korkean alkoholipitoisuuden ja voimakkaan maun omaava olut saattaa olla helpommin juotava kuin olut, jolla on sama alkoholipitoisuus, mutta heikompi maku. Toisaalta korkean katkeruuspisteen omaava olut voi olla vähemmän helppo juoda riippumatta sen alkoholipitoisuudesta tai mausta.

Dokabiliteetin tulosten tulkinta: Korkeammat vs. matalammat arvot

Laskentakaavan avulle voimme muodostaa laskennallisen arvon dokabiliteetille, joka ottaa huomioon kaikki tärkeimmät dobaliteettiin liittyvien osa-alueiden vuorovaikutusten monimutkaisuuden. Korkeampi dokabiliteetin tulos osoittaa helpommin juotavaa olutta, kun taas alhaisempi tulos osoittaa oluen, joka saattaa olla haastavampi nauttia. Toki henkilökohtaiset makumieltymykset vaikuttavat myös oluen juotavuuteen, mutta tämä kaava tarjoaa hyödyllisen lähtökohdan eri oluiden dokabiliteetin muodostamiselle.
FUKKNICE on tunnetusti dokabiliteetiltään 10/10. Käy vertaisarvioimassa tämä lähimmästä FUKKNICEä tarjoilevasta baaristasi tai lähetä tuotetoive omaan lähikauppaasi!